Erzincan İliç'te yaşanılan toprak kayması sonucu hidrosiyanik asit ya da prussik asit olarak da bilinen siyanürün, oldukça hızlı etki eden Bir zehir olduğu kanıtlanmış oldu. Şimdi haberimiz de Siyanür hakkında merak edilen her şey sizlerle...

Türk Tabipleri Birliği Siyanürün zararlarını açıkladı

Türk Tabipleri Birliği Siyanürün zararlarını açıkladı. Erzincan İliç’te yaşanan toprak kayması sonucunda birçok işçi göçük altında kaldığı için meydana çıkan çöpler altın madeni ile altın aramalarında kullanılan ve oldukça zehirli olan Siyanür gündeme yeniden geldi.

Altın aramalarında kullanılan ve en son Erzincan İliç faciasında gündeme gelmiş olan Siyanür havayı, suyu ve toprağı hızlı bir şekilde kirletmesiyle bilinmektedir. Siyanürün en bilinen zararları şu şekildedir;

·         Siyanür sıcak ve kuru havalarda uçucu bir maddedir. Kaynama noktası işe 26 derecedir. Bu da yüksek derişimde havada yanıcı bir etki ortaya  çıkarmaktadır.

C Sınıf Ehliyet Nedir, C Sınıf Ehliyet Alma Şartları Nelerdir? C Sınıf Ehliyet Nedir, C Sınıf Ehliyet Alma Şartları Nelerdir?

·         Yangında kalmış kişilerin kanında genellikle Siyanür saptanmaktadır. Bu nedenle yangında kalanların aslında Siyanür zehirlenmesine öldükleri bilinmektedir.

·         Siyanür hızlı etki eden Bir zehir olması nedeniyle maruz kalan kişilerin genellikle öldüğü bilinmektedir.

·         Zehirlenme solunum yoluyla gerçekleşiyor eğer bulaşma ihtimaline karşı hemen steril olunmalıdır.

Siyanürün altın aramalarındaki yeri ve önemi nedir?

Siyanür bilindiği üzere en çok altın aramalarında kullanılan bir maddedir. Bu madde oldukça zehirli olduğuyla bilinmektedir. Altın araştırmalarında Siyanür kullanılmasının nedeni cevheri ortaya çıkarmaktır. Altının değeri ve kalitesini belirleyen birkaç farklı kullanımı mevcuttur. Siyanür ile altın iyice karıştırıldığında altının ayrıştırılması sağlanmaktadır. Bu işlem için kapalı alanlarda Siyanür değirmen benzeri bir alanda altın ile karıştırılmaktadır. Bunun dışında bir diğer yöntem işe açık tesislerde yapılmaktadır. Açık tesislerde cevheri kütlesinin üzerine açık alanda Siyanür sıkılmaktadır. Kullanılan iki yöntemde de Siyanür altın iyonlarına bağlanmaktadır. Bu da suda çözünür hale gelmesini sağlamaktadır. Bu yöntemlerle yüzde 96’lık bir oranla altın saflaştırılmayı başarmak mümkündür.

Editör: Şule Akyol