Başka gezegenlerde yaşam, şimdilik bilimkurgu, olarak gözükse de, uzayda sağlık hizmetleri, uzayda cerrahi müdahaleyi mümkün kılacak hale gelerek, teknoloji geliştirmede ileri doğru atılmış bir adım olarak kayıtlara geçti. Teknoloji ve sağlık adına önem arz eden, uzayda ameliyat yapılması için tasarlanan robot ile ilgili ayrıntılar ise tek tek açıklanarak kamuoyuna duyuruldu.
Araç mikrodalga boyutunda, 0,9 kilogram ağırlığında!
ABD’nin Nebraska eyaletinden ABD’li cerrahlar tarafından uzaktan kontrol edilebilen robot, uzayda ameliyat yapması için tasarlandığı bilgisi verilirken, robot ile ilgili bilgiler şu şekilde açıklandı;
Minyatürleştirilmiş “In Vivo Robotik Asistan” anlamına gelen “spaceMIRA” olduğu bilgisi verilen, robot, ABD’de bulunan yaklaşık 400 kilometre aşağıda cerrahlar tarafından uzaktan kumanda edilerek, uzay İstasyonu’ndaki laboratuvarda simüle edilmiş doku üzerinde çeşitli operasyonlar yapıldığı yönünde bilgisi verildi.
Bu teknolojinin, sadece acil durumların meydana gelebileceği, uzun vadeli insanlı uzay yolculukları için tasarlanmadığı vurgulanarak, dünya’nın uzak bölgelerine de cerrahi hizmet sağlanması adına da önemli etkileri olabilmesi için geliştirildiği bildirildi.
Tasarlanan, araç sadece 0,9 kilogram ağırlığında mikrodalga boyutundaki kompakt olarak tasarlanarak, uzay yolculuğuna uygun hafif bir alet olarak tasarlandığı, Ameliyatı gerçekleştirmek adına, cihazın bir kısmı vücuda yerleşiyor. Cihaz insan hareketlerini taklit edecek, iki kol kullanıyor. Bu durum ise Dünyadaki cerrahlara daha küçük eller ve gözler birçok işlemi gerçekleştirmelerine fırsat tanıyor.
Altı cerrah, robotla uzaktan testleri tamamladı!
Uzay İstasyonu’nda gerçekleşen ameliyat denemesinde lastik bantlar kullanılarak, simüle edilmiş dokuyu robot bir eliyle kontrol ederken diğer eliyle dokuya kesik attığı toplam da altı cerrah, robotla uzaktan testleri tamamladığı açıklandı.
Robotun, Dünya’dan kontrol etmeye çalışırken karşılaşılabilecek, zorluklardan birinin gecikme ya da komutun gönderilmesi ile robotun onu alması arasındaki zaman farkı önem değerinde olurken, denemeye katılan cerrahlar gecikmenin saniyenin yaklaşık 0,85’i olduğunu kaydettiklerini açıkladı.
Gecikmeye rağmen cerrahlar, görevlerini başarıyla tamamladıkları açıklandı.